Biznes

Fenomen sushi – dlaczego stało się tak popularne?

Sushi szturmem zdobywa serca miłośników kuchni azjatyckiej niemalże na całym świecie. To niepozorne na pierwszy rzut oka danie zaskakuje bogactwem smaków i różnorodnością zastosowanych rozwiązań. Również i w Polsce nie brakuje wielbicieli sushi, a zainteresowanie tą potrawą w naszym kraju nieustannie rośnie. Odkryj więc z nami jej fenomen i dowiedz się, w czym tkwi tajemnica sukcesu przysmaku z Dalekiego Wschodu.

Czy sushi naprawdę jest zdrowe?

Zacznijmy od zdrowia, bo to właśnie ono odgrywa w naszym życiu najważniejszą rolę. Kuchnia azjatycka uchodzi natomiast za jedną ze zdecydowanie najzdrowszych kuchni świata. Jest ona przepełniona pełnoziarnistymi produktami zbożowymi, warzywami i owocami oraz rybami, będącymi cennym źródłem kwasów omega-3 i wielu witamin.

Samo sushi to niezwykle pożywna potrawa, przygotowywana z naturalnych składników najwyższej jakości. Wiedzą o tym z pewnością klienci sushifriends.com.pl, czyli restauracji, oferującej sushi na dowóz w Krakowie. Tylko zastosowanie świeżych składników jest bowiem gwarancją pełni smaku i wartości odżywczych, kryjących się w kolorowych rolkach.

Sushi jest cennym źródłem antyoksydantów, hamujących procesy starzenia, zachodzące w naszym organizmie. Ryż – jeden z głównych składników potrawy – jest z kolei bogaty w białko, błonnik i zdrowe kwasy tłuszczowe. Sushi to również zdrowsza i zdecydowanie bardziej lekkostrawna alternatywa dla tradycyjnych dań, wywodzących się z polskiej kuchni.

Który smak sushi wybrać dla siebie?

Fenomen sushi po części tkwi również w bogactwie smaków, spośród których każdy z pewnością wybierze coś dla siebie. Potrawę tą można przygotować w różnej formie i na wiele sposobów, korzystając przy tym z całej gamy różnorodnych składników. Sushi maki z ryżem i łososiem, hosomaki z tuńczykiem czy sushi nigiri z krewetką lub wędzonym węgorzem to tylko niewielka część możliwości, otwierająca się przed miłośnikami azjatyckiego specjału.

Coś dla siebie znajdują tutaj również osoby, będące na diecie wegetariańskiej. W tej kategorii dominuje m.in. futomaki tofu czy hosomaki awokado. Nic więc dziwnego, że potrawa ta podbiła już serce tak wielu osób, ceniących sobie bogactwo smaków i aromatów najzdrowszych przekąsek.

Szybka przekąska czy imprezowa przystawka?

Sushi to również doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu i chęci na żmudne przygotowywanie posiłków czy długie przerwy na lunch. Taką przekąskę można szybko zjeść w restauracji lub też zamówić na wynos do domu czy do pracy. Tym bardziej że coraz więcej lokali wychodzi naprzeciw potrzebom klientów, oferując sushi na dowóz.

Ten azjatycki przysmak jest jednak idealnym rozwiązaniem również w trakcie imprez. Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie już stołu z przystawkami, bez kolorowych rolek w różnym wydaniu. Sushi pozwala pokonać pierwszy głód, a przy tym jest zdrowe i lekkostrawne, dzięki czemu jego smakiem mogą cieszyć się również osoby dbające o zdrowie i smukłą sylwetkę.

Łatwy dostęp do najlepszej kuchni, czyli dlaczego sięgamy właśnie po sushi?

Jak już zostało wspomniane, sushi znaleźć można w ofercie sporej liczy restauracji. Dzięki temu nie musimy przygotowywać tej przekąski w domu. To spory atut, biorąc pod uwagę czas i kulinarne umiejętności , jakimi należy wykazać się, chcąc samodzielnie przyrządzić różne rodzaje azjatyckiego specjału. Na szczęście popularność sushi sprawiła, że dziś możemy wybierać w bogatej ofercie najlepszych lokali. Z możliwości tej korzysta coraz więcej osób, a liczba miłośników kuchni azjatyckiej rośnie w niezwykle szybkim tempie.

Można również śmiało stwierdzić, że tendencja ta nie zmieni się w najbliższych latach. Sushi na stałe wpisało się bowiem w nasze gusta i upodobania kulinarne, stając się tym samym jedną z potraw z Dalekiego Wschodu, po którą sięgamy zdecydowanie najczęściej.